Guide to the Paralegal Licensing Examination

 

This Guide provides important information about the Paralegal Licensing Examination (the “Licensing Examination”) administered by the Law Society of Upper Canada (the “Law Society”). All candidates should thoroughly review this Guide, as well as the Licensing Examination Rules and Protocol, in preparation for writing the Licensing Examination.

While every attempt has been made to provide up-to-date information, the Law Society may change or revise policies and procedures that affect the Licensing Examination. Candidates should regularly check the Licensing Examinations webpage and their online accounts for the most current information about the Licensing Examination. The Law Society provides specific information about specific sittings of the Licensing Examination prior to the dates of those sittings.

Objective of the Licensing Examination
Registration for the Licensing Examination
Licensing Examination Development, Format and Content
Licensing Examination Scoring and Results
Preparing for the Licensing Examination
Sample Licensing Examination Items

  


Objective of the Licensing Examination

Licensure is the official recognition by the Law Society that a candidate has met all the qualifications specified by the Law Society and is, therefore, approved to provide legal services as a paralegal in Ontario. Pursuant to the Paralegal Licensing Process Policies, all candidates registered in the Paralegal Licensing Process are required to successfully complete the Paralegal Licensing Examination in order to be eligible to become licensed to provide legal services in Ontario.

The Licensing Examination is designed to assess whether a given candidate for licensure demonstrates the minimum level of competence required of an entry-level paralegal.

The Licensing Examination is self-study: candidates are provided with the study materials which support all competencies on the Licensing Examination. 

The Licensing Examination tests competencies required for entry-level practice. It focuses on those competencies that have the most direct impact on the protection of the public and on effective and ethical practice.

  

 Back to Top


Registration for the Licensing Examination

There are three sittings of the Licensing Examination per licensing year (August, October and February). Candidates who are registered in the Paralegal Licensing Process may register to write the Licensing Examination at any given sitting.

In order to be fully registered for the Licensing Examination sitting they have selected, candidates must ensure that they have paid the prescribed Licensing Examination registration fee at least 30 business days prior to the sitting of the Licensing Examination. Candidates must also ensure that they have provided the Licensing and Accreditation department with the documents required to confirm that they have graduated from an Accredited Legal Services Program, pursuant to the Paralegal Licensing Process Policies.

Confirmation of registration for a Licensing Examination sitting, including the selected date, location and language, will be accessible to candidates through their online accounts approximately two to three weeks prior to the date of that sitting. Candidates who have been approved for an accommodation will have additional information sent to them directly by the Law Society’s Examination Administration staff.

Candidates who have registered for a sitting of the Licensing Examination and subsequently decide not to attempt that sitting may defer their attempt to a subsequent sitting. Candidates who wish to request a deferral must file a Request Form for Change or Deferment at least five business days prior to the date of that sitting. If the request is approved, the Law Society will refund or defer the Licensing Examination fee paid by the candidate. Where a candidate has registered for a sitting of the Licensing Examination and does not attend, and has not followed the procedure for deferral, the candidate will not be entitled to any refund of the Licensing Examination fee paid for that sitting, and will receive an official result of ‘Unexcused Absence’ for that Licensing Examination.

Candidates who have registered for a sitting of the Licensing Examination and subsequently wish to change the location or choice of language for that sitting must file a Request Form for Change or Deferment at least 30 business days prior to the date of that sitting.

Candidates have three attempts to successfully complete the Licensing Examination within their three-year licensing term. If a candidate has failed the Licensing Examination and still has attempts remaining, they will be eligible to attempt the Licensing Examination again as soon as the next scheduled sitting.

Accommodation:

The Law Society provides accommodation for the Licensing Examination to candidates based on conditions arising from enumerated grounds listed in the Human Rights Code, R.S.O. 1990, c. H.19. Candidates seeking accommodation must review the Law Society’s Policy and Procedures for Accommodations for Candidates in the Lawyer and Paralegal Licensing Processes, and will be required to submit an Accommodation Request Form. For more information regarding accommodation and accessibility services, candidates should review the Accommodation page and contact examinationaccommodation@lsuc.on.ca.

Medical Absence Form:

In some cases, candidates become unable to attend a sitting of the Licensing Examination due to serious illness or injury after the deadline for deferral has passed (i.e. within five business days prior to the date of that sitting). Such candidates should contact the Licensing and Accreditation department as soon as possible to explain their circumstances.

Such candidates may make a request for an “Excused Absence” based on those criteria by submitting a Medical Absence Form to the Licensing and Accreditation department. If the request is approved, the candidate’s registration will be deferred to a subsequent sitting of the Licensing Examination, and the Law Society will refund or defer the Licensing Examination fee paid by the candidate. A Medical Absence Form must be submitted within 10 business days after the sitting of the Licensing Examination that the candidate missed.

  

 Back to Top


Licensing Examination Development, Format and Content

Licensing Examination Development:

The Law Society’s processes for the development, administration, scoring and reporting of the Licensing Examination are consistent with established best practices for professional licensure.

The Law Society engages experts across the legal profession to establish the entry-level competencies that are assessed in the Licensing Examination. A competency is defined as a “knowledge, skill, ability, attitude or judgment required for entry-level practice.” These competencies, which are set out in detail on the Law Society’s website, have undergone a rigorous development and validation process. Candidates are strongly encouraged to thoroughly review the Entry-Level Paralegal Competencies in preparation for the Licensing Examination.

Once established, these entry-level competencies form the basis for the test specifications for the Licensing Examination. These test specifications are a primary component of the Blueprint document which is developed for the Licensing Examination. A Blueprint document is used to ensure that the items being assessed on the Licensing Examination are both content-valid and representative of legal practice. It also ensures that the same categories of competencies are being assessed, to the same standard of competence, even though items being assessed change from one sitting of the Licensing Examination to another. This provides consistency between each sitting of the Licensing Examination, and enhances their reliability, validity, fairness and defensibility. The competencies and the Blueprint parameters are reviewed on a regular basis, in accordance with established best practices for professional licensing examinations.

Practitioners representing all relevant practice areas develop Licensing Examination questions (referred to as “items”) under the guidance of psychometricians with expertise in professional licensing test development and validation. These items are derived from information in the study materials prepared by the Law Society for that licensing year, and are reflective of the established competencies for the Licensing Examination.

All Licensing Examination items undergo a rigorous review and validation process. A Paralegal Advisory Group, comprised of exemplary practitioners from a cross-section of practice areas and firm sizes in Ontario, set the Licensing Examination according to the Blueprint parameters. Setting a Licensing Examination involves approving the items that will be assessed.

Licensing Examination Format and Content:

The Licensing Examination is 7 hours (420 minutes) in total length and is comprised of a total of approximately 240 multiple-choice items. Each Examination Sitting is comprised of two parts, each of which is 3.5 hours (210 minutes) in length. Part 1 takes place during the morning, and Part 2 takes place during the afternoon, with a break between the two parts. During Part 1, candidates write only Part 1 of the Licensing Examination, and during Part 2, candidates write only Part 2 of the Licensing Examination. Candidates do not have access to Part 2 of their Licensing Examination during Part 1 in the morning, nor do they have access to Part 1 of their Licensing Examination during Part 2 in the afternoon.

The Licensing Examination is an open-book format. Candidates are permitted to bring any print materials prepared for the purpose of assisting them in the writing of the Licensing Examination (including any study materials, notes and textbooks) into the Testing Area at a sitting of the Licensing Examination.

Candidates must mark their answers on an answer sheet provided by the Law Society. Only those answers marked on the answer sheet will be scored. Answers marked within the Licensing Examination booklet will not be reviewed or scored. The answer sheet is numbered from 1 – 200; however, there are only approximately 120 items on each Part of the Licensing Examination. Candidates should periodically check to ensure that the answer bubbles they are filling in on their answer sheet correspond correctly to the respective items they are answering.

All items on the Licensing Examination are in a multiple-choice format. Candidates must choose the best answer from four possible options provided. Each item has only one best answer, and candidates will receive credit only when they have selected the best answer. For any item for which the candidate indicates more than one answer on the candidate’s answer sheet, the answer will be marked as incorrect.

The items on the Licensing Examination assess the following three levels of cognitive ability:

  • Knowledge/Comprehension: the ability to recall facts, policies, procedures and standards;
  • Application: the ability to apply knowledge/comprehension in a straightforward applied situation (e.g. recognizing the appropriate procedure to employ when faced with a routine situation); and
  • Critical Thinking: the ability to apply knowledge/comprehension in complex applied situations, requiring analytical problem-solving in addition to knowledge/comprehension and application (e.g. selecting and prioritizing appropriate courses of action when faced with complex situations, or recognizing the relative importance of conflicting pieces of information and arriving at a conclusion requiring sound judgment).

The Licensing Examination will include items in both independent multiple-choice and case-based multiple-choice format. Independent multiple-choice items are independent of each other. Case-based multiple-choice items are preceded by a case scenario which will also apply to other items; however, each item within the series of items preceded by that case scenario is derived directly from that case scenario and is independent of all the others. In other words, determining the correct answer to item #3 in a series of case-based items is not dependent on answering either of items #1 or #2 correctly.

There are no “all of the above” or “none of the above” multiple-choice options in Licensing Examination items.

For each sitting of the Licensing Examination, multiple different versions of the Licensing Examination are developed and set. Each candidate who is registered for that sitting is randomly assigned a version of that Licensing Examination. Each version of the Licensing Examination complies with the Blueprint parameters.

Licensing Examination Pass Mark:

The Licensing Examination is marked on a pass/fail basis. Scores equal to or higher than the established passing mark receive a “Pass” result. Scores lower than the passing mark receive a “Fail” result.

At the same time that it sets a Licensing Examination, the Advisory Group also formally sets and approves the passing mark for that Licensing Examination. The passing mark is the same for each different version of the same Licensing Examination. The passing mark represents a single overall score for the Licensing Examination; candidates are not required to individually pass separate sections or areas of law on the Licensing Examination.

The passing mark represents the expected performance of a minimally-competent entry-level paralegal. To ensure consistency between each sitting of the Licensing Examination, the Advisory Groups apply this same standard to the particular set of items on each Licensing Examination. The setting of a passing mark is based on the judgment of these informed subject matter experts, and is determined through rigorous consultation and dialogue.

This approach to setting the passing mark helps to ensure that the same performance standard is applied consistently for each Licensing Examination, so that only those candidates who meet or exceed this standard will pass the Licensing Examination. Only an individual candidate’s performance compared to this standard determines whether that candidate passes the Licensing Examination; the candidate’s performance is not assessed in comparison to the performance of other candidates, by using a curve or otherwise. There is also no pre-determined rate for the proportion of candidates who will pass the Licensing Examination.

  

 Back to Top


Licensing Examination Scoring and Results 

Licensing Examination Scoring:

The scoring process for the Licensing Examination also conforms to established best practices for professional licensing examinations. The Licensing Examination answer sheets are scanned and scored using computerized scoring devices.

A candidate’s score is based on the number of correct answers chosen. There are no penalties for failure to choose an answer or for choosing an incorrect answer.

During the scoring process, every answer sheet that returns a result which falls below the passing mark when scored using the computerized scoring device undergoes a manual marking process. The manual marking process involves Law Society staff comparing each answer indicated by the candidate to the verified answer key, to confirm the computerized scoring device’s accuracy. As a result of this rigorous result validation process, candidates may not request any further review of their Licensing Examination once results have been reported.

Licensing Examination Results:

Within six to eight weeks after each sitting of the Licensing Examination, candidates will receive a message in their online account (which is confidential) providing their result. Candidates will receive an email notification of this message, and should ensure that the email address listed in their online account remains accurate.

The only result that is published to candidates is the “Pass” or “Fail” result. In keeping with established best practices for professional licensing examinations, the Law Society does not release the passing score for the Licensing Examination, nor does it release candidates’ individual scores.

A candidate will retain credit for the passing of the Paralegal Licensing Examination for the remaining duration of the candidate’s licensing term.

The Law Society provides all candidates who receive a “Fail” result on the Licensing Examination with a Licensing Examination Profile, which is a detailed performance profile depicting the candidate’s performance across the different competency categories and area of law categories. Candidates who receive a Licensing Examination Profile are encouraged to carefully review their performance in order to assist in focusing their study efforts.

  

 Back to Top


Preparing for the Licensing Examination

Licensing Examination Study Materials:  

The Law Society develops study materials which support all examined competencies on the Licensing Examination. The Licensing Examination is developed with reference to these Law Society-provided study materials, and no external material or information is required (though candidates are also permitted to bring other external print materials into the Testing Area at a sitting of the Licensing Examination).

Candidates who have registered and paid for Licensing Examination study materials are provided with access to these study materials approximately six weeks prior to the sitting of a Licensing Examination. It is essential that candidates review these study materials carefully in preparation for the Licensing Examination. Candidates are permitted to mark up these study materials and bring them into the Testing Area at a sitting of the Licensing Examination; however, please note that all print materials candidates bring into the Testing Area must remain there and cannot be removed, neither during the break between Part 1 and Part 2 nor at the conclusion of Part 2 of the Examination Sitting.

The study materials are updated once each year, at the beginning of each new licensing year in June. All three sittings of the Licensing Examination during that licensing year are developed with reference to the study materials current to that licensing year. Candidates are required to purchase the version of the study materials that is current to the licensing year in which they register for a sitting of the Licensing Examination.

Tips to Prepare for the Licensing Examination:

Performing successfully on the Licensing Examination requires a strong understanding of the study materials, a positive attitude and sufficient advanced planning and organization. It takes time to adequately prepare for the Licensing Examination. There are no shortcuts. While the tips and best practices below can help you prepare, there is no replacement for taking the time to build a solid base of knowledge, and the best approach will always be the one that gives you the most confidence to feel prepared at the start of the Licensing Examination.

Scheduling your Preparation Time:

You should develop a systematic approach to studying each topic on the Licensing Examination. This can be accomplished by effectively organizing your preparation time. You should consider the following strategies:

  • Begin preparing early: literature suggests that studying in short, manageable increments spaced out over time is more beneficial than cramming all the material into closely-spaced, lengthy or last-minute study sessions.
  • Maintain a regular study schedule: set aside a specific period of the day in which to study, and stick to that time as you would any other commitment. It is best to study when you are wide-awake and alert rather than studying late at night when you are tired and likely to have decreased retention abilities.
  • Set specific goals during your study time: for example, outline the number of chapters, pages, or statutes that you intend to review.
  • Take breaks between study sessions, and, when dealing with more difficult or complicated materials, take more frequent breaks.
  • Start each day’s study session by reviewing the materials you studied the previous day: reviewing previously-learned materials without a long time delay will help you maintain, reinforce and integrate knowledge.

 Effectively Reading and Note-Taking:

Careful, active and systematic reading can assist you to retain knowledge. Most literature on the subject suggests that it is most effective to read through each portion of material at least three times, each with a different purpose. You should consider the following strategies:

  • In your first reading of a chapter, aim to develop a general understanding and overview of its content. This will increase your understanding of the content before focusing on the details. At this stage, try to avoid highlighting your materials and taking notes, as you are likely to highlight or write down more information than is necessary or helpful if you have not yet carefully reviewed the major concepts.
  • The purpose of a second reading should be to draw out important concepts from the chapter. During this second review, it is best to take notes or highlight main points in the chapter. Before highlighting or making notes, finish reading the paragraph, section or page so that you will give some thought to what you are highlighting. Consider using the Cornell method of note-taking: (1) draw a vertical line down a piece of paper, 2.5 inches from the left-hand column; (2) in the right-hand column, actively summarize or paraphrase the relevant information you have just reviewed; (3) in the left-hand column, write key words or phrases that are cues to the information in the right-hand column; and (4) practice retrieving your knowledge of the topics by covering your notes in the right-hand column and determining whether you can recall concepts by reviewing only the key words in the left-hand column. Finally, review your notes to ensure you have retrieved all the important information related to a topic. Testing yourself in this way will encourage active learning and retrieval, which are skills important to the Licensing Examination.
  • The third reading of a chapter should be for review purposes. Reviewing materials on a regular basis will better ensure the information will be retained in long-term memory.

 Organizing your Print Materials for Open-Book Examinations:

The Licensing Examination is an open-book format. At the sitting of a Licensing Examination, you are permitted to bring any print materials prepared for the purpose of assisting you in the writing of the Licensing Examination (including any study materials, notes and textbooks) into the Testing Area.

There is a common misconception that open-book examinations require less study and preparation time than closed-book examinations. The Licensing Examination requires candidates to analyze information and apply their knowledge to new situations; therefore, you must thoroughly familiarize yourself with the study materials. Candidates who have not done so will likely waste valuable time searching through documents during the Licensing Examination, instead of devoting that time to thinking about and adequately answering items.

It is especially important in open-book examinations to organize your print materials so that you are able to quickly access relevant information. Prior to the Licensing Examination, you should attempt to make any print materials you intend to bring into the Testing Area (including the study materials provided by the Law Society) as “user-friendly” to yourself as possible. There are many different ways to do this. You should consider creating some or all of the following materials:

  • a tabbing or colour-coding system to delineate certain subject areas and key topics;
  • short, manageable summaries on selected topics;
  • index cards or a table of contents to list key topics and their corresponding page references in your print materials and notes; and
  • a list of relevant formulae or calculations for quick retrieval.

Some candidates prefer tabbing, indexing and/or highlighting their materials at the outset of their preparation, in order to help absorb the study materials. Others prefer to leave these preparations to closer to the end, in order to round out their study process and review important concepts.

Optimizing your Performance on Multiple-Choice Items:

All items on the Licensing Examination are in a multiple-choice format. Candidates must choose the best answer from four possible options provided. Each item has only one best answer, and candidates will receive credit only when they have selected the best answer. You should consider the following strategies to optimize your performance:

  • Before you answer any items, review your Licensing Examination booklet to ensure that it is not missing any pages and contains no duplicate pages.
  • Carefully read all instructions.
  • Read each item and all options carefully before selecting an answer.
  • Circle or underline key words and phrases in items, and pay attention to relationships between parties, dates, or financial information. These will often signify important issues.
  • Be careful not to make assumptions that are not supported by the facts set out in an item.
  • Try to answer every item. There are no penalties for failure to choose an answer or for choosing an incorrect answer.
  • If you do not know the answer to an item, mark that item and move on to the next one. Finish the items you are able to answer more easily before returning to the more difficult items. In some cases, a previous item will spark your memory about the answer to another item.
  • Check your answer sheet carefully to ensure that you have marked all answers correctly on it.
  • Use any extra time to review your Licensing Examination and ensure that you have answered all items.

Two of the most popular techniques for answering multiple-choice items are the “answer search” method and the “elimination” method. The answer search method involves reading the stem of an item and trying to answer it without consulting the four options listed below it, then choosing the option that most closely matches your answer. The elimination method involves reading each option first and immediately eliminating the options you believe to be incorrect, then reading the stem of the item along with each of the remaining options and choosing the best one available.

Controlling Anxiety:

It is reasonable to expect that you will feel some anxiety prior to and during a Licensing Examination. Part of controlling anxiety involves being prepared for what lies ahead. You should consider the following strategies for controlling examination-related anxiety:

  • Prior to the Licensing Examination sitting, prepare yourself emotionally, physically and intellectually. Know your materials thoroughly and organize them to eliminate unnecessary searching during the Licensing Examination. Ensure that you are getting good nutrition, and try to minimize the use of stimulants which can significantly increase stress levels. Make best efforts to maintain a healthy lifestyle, including adequate amounts of rest, exercise, personal “down time”, and social interaction. Think positively.
  • One week prior to the Licensing Examination sitting, you should double-check key information like the address of the Examination Site, and the required arrival time and check-in time. This information is provided online and will help to avoid any unforeseen complications on the day of the sitting. You should also review the Licensing Examination Rules and Protocol, in particular to understand the conduct that is expected of candidates at the Examination Sites.
  • On the day of the Licensing Examination sitting, you should dress comfortably, and allow yourself plenty of time and arrive at the Examination Site early. This will give you adequate time to be processed through the registration station and security screening area, enter the Testing Area and find your assigned seat, and organize your materials prior to the start of the Licensing Examination. You should aim to achieve a relaxed state of concentration prior to the start. You may also want to consider avoiding socializing with other candidates at the Examination Site. Anxiety can be infectious, and you should concentrate on remaining relaxed and confident.
  • During the Licensing Examination sitting, if you start to feel overwhelmed, consider using some of the following techniques: (1) taking slow, deep breaths to relax; (2) shifting your focus away from the anxiety and towards the next task; and (3) maintaining a positive attitude.
  • You may not immediately know the correct answer to every item. It is unlikely that any candidate will. If you encounter an item that you did not anticipate, try to use everything you know about the content of the study materials as well as your reasoning ability to carefully analyze the question and identify the most logical answer. Try not to become preoccupied with any one difficult item.

Planning for the Environment at the Examination Site:

The Law Society endeavours to ensure that the environment for writing the Licensing Examination is optimal. Candidates may occasionally experience some minor distractions or temperature variations. Candidates should dress appropriately for the weather and consider bringing a sweater, cardigan or hoodie. Candidates who are sensitive to or easily distracted by noise should consider bringing earplugs (please note that electronic earphones or earbuds are prohibited inside the Testing Area).

 Back to Top


Sample Licensing Examination Items

These sample items for the Paralegal Licensing Examination will give you an indication of the style of items that are assessed, the level of cognitive ability required (recognition, application, analysis), and the degree of difference between incorrect and correct answer options. Correct answers to these items are provided at the end of this section.

Sample Independent Items

1. Joshua, a paralegal, is meeting with his client, Max, for the first time. Max is a landlord of an apartment building and is having problems with a tenant. What step should Joshua take next?

(a) Research the latest landlord and tenant cases.
(b) Ask Max for a money retainer.
(c) Send the tenant a letter.
(d) Discuss with Max his objectives.

2. Dave is involved in litigation against his neighbour. He instructs Brigitte, his paralegal, not to give the other side any extra time to meet deadlines. How should Brigitte respond to these instructions from Dave?

(a) Follow his instructions.
(b) Advise that she cannot deny reasonable requests if his rights are not prejudiced.
(c) Write a letter to the other side informing them that no extensions will be granted.
(d) Make a private agreement with the other side to grant each other extensions in all circumstances.

3. When should a paralegal open a client file?

(a) When a client provides the paralegal with a money retainer.
(b) When a client instructs the paralegal to commence an action.
(c) When the paralegal files documents with the court.
(d) When a prospective client provides confidential information to the paralegal.

4. Before accepting a joint retainer, what must a paralegal tell her clients about conflicts that may develop between the parties?

(a) She may have to withdraw.
(b)  She may mediate the conflicts.  
(c) She will apply to court to determine whom to represent.
(d) She will take instructions from one client only, while continuing to act for both.

5. In what type of matter can a paralegal accept a contingency fee?

(a) A summary conviction matter.
(b) A spousal support matter.
(c) A provincial offences matter.
(d) A workers' compensation matter.

6. When should a conflicts check be performed by a paralegal?

(a) When a new party becomes involved in the matter.
(b) When the matter is completed.
(c) When the client pays his bill.
(d) When the retainer has been accepted by the paralegal.

7. Elliott, a paralegal, hires a collection agency to collect his fees from a former client. What information, if any, can Elliott disclose?

(a) No information, as all client information is confidential.
(b) The client's entire file.
(c) Information contained in the court record.
(d) As much information as is necessary to collect his fees.

8. What is the best method for a paralegal to communicate with a client in a timely and effective manner?

(a) Copy the client on all correspondence when received and sent.
(b) Show the client all correspondence at the next meeting.
(c) Include copies of correspondence with the final reporting letter.
(d) Provide copies of correspondence on the request of the client.

9. Which of the following subject matters falls under provincial jurisdiction in the Canadian legal system?

(a) Education.
(b) Interprovincial transportation.
(c) Criminal Code offences.
(d) Banking.

10. Which one of the following employees would work for a Schedule I employer under the Workplace Safety and Insurance Act?

(a) Construction supervisor.
(b) Insurance agent.
(c) Bank teller.
(d) Train engineer.

11. What is the most helpful source of procedural rules before administrative tribunals in Ontario?

(a) The Small Claims Court Rules, by analogy.
(b) The tribunal’s rules of practice.
(c) The registrar of the tribunal.
(d) The prior decision of the tribunal.

12. The concept of “duty to accommodate” originates from which one of the following statutes?

(a) Workplace Safety and Insurance Act.
(b) Ontario’s Human Rights Code.
(c) Occupational Health and Safety Act.
(d) Residential Tenancies Act.

13. What section of the Residential Tenancies Act allows a tenant to plead for relief from eviction at a Landlord and Tenant Board hearing?

(a) Subsection 88(1).
(b) Subsection 83(1).
(c) Subsection 74(2).
(d) Subsection 77(1).

14. ABC Ltd. (ABC), a manufacturer of employee uniforms, retains Tamika, a paralegal, to represent ABC in a contract dispute with XYZ Inc. (XYZ). In 2012, a contract was entered into in which ABC was responsible to supply a minimum of 1800 uniforms annually. In 2014, XYZ laid off 300 employees and only paid for 1500 uniforms. What type of damages can Tamika claim for ABC?

(a) Punitive.
(b) Consequential.
(c) Restitutionary.
(d) Compensatory.

15. Which one of the following statements about a defence to a plaintiff’s claim is true?

(a) It may only admit or deny the allegations made in the plaintiff’s claim.
(b) It must be accompanied by all documents to which it refers.
(c) If the defendant does not specifically admit allegations made in the plaintiff’s claim, they are deemed to be denied.
(d) If the defendant intends to prove a different version of the facts pleaded in the plaintiff’s claim, the defendant must plead them.

16. What document requires personal service or an alternative to personal service?

(a)Amended defence.
(b) Defendant’s claim.
(c) Notice of motion.
(d) Offer to settle.

17. A husband and wife retain a paralegal to bring a Small Claims Court action to recover payment on their travel insurance policy. The insurance company has denied their claim, saying that the husband failed to disclose a pre-existing medical condition. The wife’s evidence will be that she was present when her husband verbally disclosed this information to the travel insurance agent. What is the best way to prepare the wife for her examination-in-chief at the trial?

(a) Advise her that she will only have to tell the judge what she stated at the settlement conference.
(b) Give her a list of questions and answers to memorize before the trial.
(c) Put questions to her in a conversational manner with respect to the facts and issues in the case.
(d) Tell her to emphasize the disclosure of the medical condition at every opportunity during the examination-in-chief.

18. Ruth is a paralegal hired by David to represent him at trial on a speeding charge. Who must call evidence of the speed David was travelling?

(a) David because he was driving the car.
(b) Ruth because she is the paralegal for the accused.
(c) The prosecution because it bears the burden of proof.
(d) The police officer who made the observation.

19. One year after being convicted of a provincial offence, Raphael tells his paralegal that he has not paid the fine imposed by the court. Raphael also tells his paralegal that he cannot renew his driver’s licence. What other consequence(s) could result from Raphael’s non-payment?

(a) Civil proceeding.
(b) A period of imprisonment.
(c) Civil proceeding and a period of imprisonment.
(d) A period of imprisonment in lieu of fine payment.

20. The criminal process can be set in motion by which one of the following documents?

(a) An arrest warrant, based on reasonable and probable grounds.
(b) An information, laid by a private citizen.
(c) An indictment, laid by a police officer on reasonable grounds.
(d) A certificate to the defendant.

Answers

1. (d) 
2. (b)
3. (d)
4. (a)
5. (d)
6. (a)
7. (d)
8. (a)
9. (a)
10. (a)
11. (b)
12. (b)
13. (b)
14. (d)
15. (d)
16. (b)
17. (c)
18. (c)
19. (c)
20. (b)

 Back to Top